Keramische zekeringen

Ben je iemand die graag klusjes zelf opknapt, en er niet van terugschrikt om zelf een elektrisch apparaat te maken door het vervangen van een keramische zekering? Bij ons kun je verschillende typen keramische zekering kopen. Dan is het wel belangrijk om enige basiskennis van elektrotechniek te hebben. We leggen hierna precies uit waar je op moet letten bij het bestellen van een keramische zekering.

Keramische zekering

In het verleden (maar ook vandaag de dag) was het doorbranden van een zekeringen in apparaten een veelvoorkomende oorzaak van defecte apparaten. Destijds was het makkelijk om als consument deze apparaten weer aan de praat te krijgen door een simpele zekering te vervangen. Tegenwoordig zitten de zekeringen ingebouwd in de apparaten en vervalt meestal de garantie als je als consument het defecte apparaat zelf probeert te maken. Keramische zekeringen waarborgen, net als glaszekeringen, de smeltveiligheid in elektrische apparaten. Dit betekent dat de zekering doorbrandt wanneer het apparaat overbelast wordt of er een storing optreedt. Op deze manier brandt alleen de zekering op een veilige manier door, zonder dat het hele apparaat nutteloos wordt of er brand ontstaat. Nu we langzaamaan een wegwerpmaatschappij ontgroeien en er meer interesse komt voor duurzamere oplossingen, loont het om als consument basiskennis van elektrotechniek toe te passen op mogelijk verouderde producten.

Wat is een keramische zekering precies?

Keramische zekeringen zijn zekeringen die een wat sterkere smeltsituatie moeten kunnen opvangen. Vaak zitten dit soort zekeringen in apparaten waarvan de motoren wat zwaarder zijn en iets langzamer opstarten dan lichtere apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stofzuiger. Ook kan je wellicht een keramische zekering in een defecte magnetron zelf vervangen. Het zijn vaak de duurdere apparaten die vrij makkelijk met het vervangen van een zekering weer werken. Keramische zekeringen zijn, in tegenstelling tot hun transparante tegenhangers, niet doorzichtig en aan de binnenkant opgevuld met zand. Dit is zodat het smeltdraadje geen vonken kan veroorzaken in een toch al vrij ontvlambare motor. Keramische zekeringen zijn ongeveer zo lang als een vingerkootje en zo breed als een potlood. De sterkte van de draad die er binnenin loopt, en waar de normale stroom zonder problemen doorheen loopt, hangt af van het soort materiaal. Meestal is dit koper.

Identificeer je keramische zekering

Om te beginnen moet je weten met welke waardes je te maken hebt. Dit is van levensbelang, omdat verkeerd gebruik kan leiden tot zeer onveilige situaties. Let daarom om te beginnen op de nominale stroom. Deze wordt gemeten in Ampère, oftewel A. Net als bij alle maten, kan een Ampère in kleinere of grotere hoeveelheden gedeeld worden. Zie je op een product de term mA, dan betekent dit milli - Ampère, oftewel één duizendste Ampère. Zo zijn er keramische zekeringen verkrijgbaar in onder andere 1, 4 of 15 A, maar bijvoorbeeld ook in 6.3 of 1.25. Dit luistert nauw, dus zorg ervoor dat je een zekering hebt met hetzelfde Ampère als dat er op je apparaat wordt aangegeven. Samen met de werkspanning, die in nagenoeg alle Nederlandse huishoudens hetzelfde is namelijk 230 Volt, kun je bepalen of je de juiste zekering in handen hebt ter vervanging. De op de zekering aangegeven werkspanning mag lager zijn of gelijk. Staat er op de zekering een maximale belasting van 250 Volt? Dan weet je zeker dat je goed zit.

T, M of F?

Op de keramische zekeringen vind je ook de aanduidingen T, M of F, die refereren aan Engelse benamingen. De ‘T’ staat voor timed, oftewel traag. De ‘M’ staat voor medium, oftewel normaal. De ‘F’ staat voor fast, oftewel snel. Daarnaast bestaat er ook ‘TT’ voor supertraag of ‘FF’ voor supersnel. Onze keramische zekeringen hebben allemaal een T-criterium. In motoren die, in verhouding, langzaam op gang komen is het risico op uitspattende vonken bij kortsluiting hoog. Door de keramische behuizing van de smeltdraad in de zekering heeft deze een brandvertragende werking. Let bij het vervangen van een keramische zekering nogmaals goed op of de termen op de oude zekering overeenkomen met de nieuwe zekering, zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Vergeet niet dat de afmetingen van een keramische zekering ook belangrijk zijn, check dit dus eveneens. Heb je het apparaat geopend, maar zie je geen keramische zekering? Dan kan het zijn dat het apparaat gezekerd is met een condensator; deze komen tegenwoordig veel voor in moderne apparatuur. Ook voor deze categorie heeft DutchDo een uitgebreid aanbod, zoals die terug te vinden is op Condensators.nl.

Niet alleen voor de vakman

Als je vaker zelf apparaten repareert en keramische zekeringen vervangt, zal je wellicht ook bekend zijn met het gebruik van een multimeter. Natuurlijk dien je voor elke keer dat je met elektrische apparaten werkt, de stroom te hebben afgesloten. Trek daarom, voordat je aan de slag gaat, altijd de stekker van het apparaat uit het stopcontact, of verwijder de accu of batterij. Met een multimeter kan je snel checken of er echt geen stroom op het betreffende apparaat staat. Zorg er ook voor dat de omgeving veilig is, dus geen brandbare spullen in de nabijheid van je werkplek. Tot slot is het erg belangrijk te ontdekken waardoor de kortsluiting ontstaan is. Heb je de keramische zekering net vervangen, en brandt de zekering vrijwel direct weer door, dan moet er gekeken worden naar de oorzaak hiervan.

Vragen en advies

Bij Glaszekering.nl hebben we een breed assortiment aan keramische zekeringen. Ze zijn verpakt in setjes van 10, zodat je altijd enkele achter de hand hebt. Je kunt dus voordelig een keramische zekering kopen, zoals een keramische zekering magnetron. Weet je niet zeker welke zekering je nodig hebt, heb je vragen over een keramische zekering, heb je vragen over welke van onze keramische zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een zekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Schroom niet, wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links