Hoogvermogenszekeringen

Een hoogvermogenszekering wordt gebruikt om overbelasting bij hoge vermogens te voorkomen. Overbelasting is wanneer er teveel stroom door de zekering loopt. Zou je geen gebruikmaken van zekeringen dan zouden elektriciteitsdraden gloeiend heet worden met een groot risico op brand. Doordat de zekering vanaf een bepaalde hoeveelheid stroom doorbrandt, wordt de stroomtoevoer onderbroken. Zo voorkomt een zekering dus veel problemen en hoeft alleen maar de zekering vervangen te worden.

Hoogvermogenszekeringen, wat doen ze?

Hoogvermogenszekeringen zijn in principe gewone zekeringen die geschikt zijn om te werken in samenhang met een hoog vermogen of ampèrage. Let bij het kiezen van een hoogvermogenszekering dan ook op wat de maximale nominale stroom en de maximale spanning is die de hoogvermogenszekering moet kunnen weerstaan. De nominale stroom wordt vaak uitgedrukt in (milli-)Ampère, vervang je een hoogvermogenszekering dan is het belangrijk om een zekering te bestellen waarbij de waarde van de nominale stroom gelijk is aan die van de zekering welke je vervangt. Stel dat je een zekering vervangt door een exemplaar dat geschikt is voor een lagere nominale stroom, dan zal deze snel doorbranden en zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Stel dat de hoogvermogenszekering welke je vervangt tot 10A aan kan, en je vervangt deze door een zekering van 2A, dan zal de nieuwe zekering gelijk doorbranden waarbij de kans groot is op beschadigde apparatuur. Voorkom dus deze gevaarlijke situaties door een soortgelijke zekering te kopen. Ook kan het zijn dat in professionele werkomgevingen de zekeringen aan bepaalde extra eisen moeten voldoen, zorg dus dat je vooraf weet welke dit zijn.

Trage en snelle zekeringen

Zekeringen hebben verschillende reactiesnelheden. Soms heb je een snelle zekering nodig en in andere situaties wil je juist een zo traag mogelijke zekering gebruiken. Een snelle hoogvermogenszekering herken je in onze webshops aan de F (snel) die in de titel staat. Een snelle hoogvermogenszekering zal eerder doorbranden zodat het aangesloten apparaat een veel kortere piek krijgt dan bij een langzame zekering het geval is. Dit kan voor het apparaat het verschil maken tussen de stroompiek overleven en helemaal niet meer bruikbaar zijn. Je kunt bij de hoogvermogenszekering denken aan een reactietijd van 0.2 seconden bij een zeer hoge piek in de stroomtoevoer. Je kunt herkennen of een hoogvermogenszekering een snelle hoogvermogenszekering is aan de letter F op de hoogvermogenszekering zelf. Staat er een S op de zekering (dat staat voor slow) dan betreft het een langzaam doorbrandende zekering. Ben je er niet zeker van welke hoogvermogenszekering je nodig hebt, dan kun je het beste een elektriciën of onze klantenservice raadplegen. Naast de F-zekering (snel) heb je ook nog de volgende zekeringen: TT (supertraag), T (traag), M (normaal) en FF (supersnel).

Snelheid en oorzaak van doorbranden

Gebruik je een trage zekering dan moet je er dus zeker van zijn dat de apparatuur een korte stroompiek kan verdragen. Blijft de stroompiek aanhouden dan zal deze zekering alsnog doorbranden. Vaak worden zekeringen gebruikt om transformatoren te beschermen tegen overbelasting. Doordat verschillende types zekeringen een ander doel hebben mag je een zekering nooit door een ander type vervangen. Wanneer een hoogvermogenszekering is doorgebrand, wil je deze vervangen door een nieuwe zekering. Het is echter belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het doorbranden is geweest. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de zekering gelijk weer doorbrand wanneer je deze in de zekeringhouder stopt. In ons assortiment worden per 5, of per 10 stuks, verpakt. Veel verkochte merken hoogvermogenszekeringen zijn bijvoorbeeld Siba en Wafer. De afmetingen van de meeste van deze zekeringen zijn 1 centimeter bij 3.8 centimeter.

Hoe vervang je een zekering?

Veiligheid staat centraal bij het vervangen van een zekering, daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet. Wat je ook wilt vervangen, je haalt altijd eerst de spanning eraf. Het maakt niet uit of je een zekering in een apparaat, in een pand of in een auto vervangt: controleer altijd eerst of de spanning er zeker weten af is. Bij hoogvermogenszekeringen is het makkelijk te zien of de zekering is doorgesmolten, doordat de hoogvermogenszekering vaak een dikkere draad heeft dan een laagvermogenszekering. Hoe lager de nominale spanning die de zekering aan moet kunnen, hoe dunner het draadje. Dit komt omdat bij een lagere nominale spanning de zekeringsdraden sneller door moeten branden. Wanneer de zekering doorbrandt, zal deze dus geen spanning meer doorgeven waardoor de stroomtoevoer naar de apparaten of onderdelen onderbroken is. Je moet zekeringen vervangen omdat deze na het doorbranden niet meer bruikbaar zijn. Let er ook op dat je een zekering van dezelfde afmeting bestelt, anders past de nieuwe zeker simpelweg niet in het apparaat waar je de oude zekering uit hebt gehaald.

Vragen en advies

In professionele omgevingen is het belangrijk om aan de geldende eisen en goedkeuringen te voldoen. Als je in een professionele omgeving werkt, zoek dan goed uit aan welke goedkeuringen glaszekeringen moeten voldoen. Je kunt via de filter categorie “Goedkeuring” in de linker navigatie balk de gewenste goedkeuring selecteren om onze voorraad hoogvermogenszekeringen met de gewenste goedkeuring te bekijken. Heb je verder vragen over een hoogvermogenszekering, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over het gebruik van een hoogvermogenszekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links