8 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 8 ampère wordt gebruikt voor het beveiligen van apparatuur door ze te beschermen tegen overbelasting door hoge stromen. Als de glaszekering in je apparaat gesmolten is, dan moet deze vervangen worden door een nieuw exemplaar met dezelfde specificaties. Alleen dan blijft het apparaat optimaal beschermd. Een glaszekering 8 ampère is voor eenmalig gebruik. Is de zekering gesmolten, dan moet je deze door een nieuw exemplaar vervangen. Gelukkig is een vervangend exemplaar niet duur. Heb je een nieuwe glaszekering 8 ampère nodig? Bestel hem vandaag bij ons. Wij hebben alle voorkomende types altijd gewoon op voorraad.

Wat is een glaszekering 8 ampère?

Een glaszekering 8 ampère is een component die speciaal is ontworpen voor het beveiligen van apparatuur. Bij een overbelasting van een apparaat of een interne storing gaan er ontoelaatbare hoge stromen lopen, die een apparaat grondig kunnen vernielen. Je komt dan voor hoge reparatiekosten te staan of je moet een heel nieuw apparaat kopen. Een glaszekering 8 ampère zorgt ervoor dat zodra er een ontoelaatbare hoge stroom gaat lopen deze tijdig onderbroken wordt. Hierdoor heb je of geen schade of alleen maar heel beperkte schade aan een apparaat. Ook wordt voorkomen dat het apparaat oververhit raakt, waardoor schade aan de directe omgeving wordt voorkomen. Een glaszekering 8 ampère is voor eenmalig gebruik. Zodra de zekering de stroomkring onderbroken heeft moet deze vervangen worden. Gelukkig is het vervangen eenvoudig en is een vervangend exemplaar niet duur. Wij leveren glaszekering 8 ampère voor een voordelig prijs in doosjes van tien stuks. Zo heb je altijd een vervangend exemplaar glaszekering 8 ampère achter de hand. Let er wel op dat een ander apparaat een glaszekering van een andere waarde kan bevatten. Grijp dus nooit willekeurig een zekering die je hebt liggen, maar vergelijk altijd zorgvuldig de waardes van de oude en de nieuwe zekering.

De werking van een glaszekering 8 ampère

Een glaszekering 8 ampère bestaat uit een glazen buisje dat aan de uiteinden door twee metalen kapjes wordt afgesloten. Deze kapjes zijn meteen de aansluitpunten van de zekering. In de glaszekering 8 ampère zit een smeltdraadje. Dit draadje is nauwkeurig gefabriceerd. Er is precies bekend bij welke stroom het draadje zo heet wordt, dat het draadje smelt en breekt. De stroomwaarde waarbij het draadje nog net niet smelt is de nominale stroomwaarde van de glaszekering. In dit geval is dat 8 ampère. Werkt je apparaat niet meer, kijk dan of je apparaat een glaszekering bevat. Je kunt dat op een aantal manier doen. Kijk in de gebruiksaanwijzing als je die nog hebt. Zoek op internet aan de hand van het type nummer van het apparaat. Kijk of je een zekeringhouder op het apparaat kan ontdekken. Een zekeringhouder is eenvoudig te herkenen aan het zekering symbooltje of het Engelse woord “fuse”. Veel zekeringhouders kun je ook herkennen aan het zwarte dopje dat aan de achterkant van een apparaat zit. Je kunt de zekeringhouder eenvoudig openen door dit dopje linksom los te draaien. Soms moet je het dopje iets indrukken. Andere types zekeringhouders kun je openklappen.

Is de glaszekering 8 ampère nog in orde?

Zodra je de glaszekering 8 ampère uit zijn houder hebt verwijderd, wil je natuurlijk weten of deze kapot is en vervangen moet worden. Er zijn twee handige methodes om te kijken of een zekering aan vervanging toe is. Voor beiden is het belangrijk om de glaszekering 8 ampère uit de houder te halen. Voor de eerste check heb je niets nodig. Houd de glaszekering 8 ampère tegen het licht en kijk of het smeltdraadje nog in orde is of dat het uit twee delen bestaat. Zie je twee delen dan is de zekering aan vervanging toe. Deze methode werkt helaas niet bij een met zand gevulde glaszekering en bij keramische zekeringen. Daar biedt de tweede methode, het gebruik van een multimeter uitkomst. Ook als je een zekering niet helemaal vertrouwt, biedt deze tweede methode uitsluitsel. Je kunt hiervoor elke multimeter met een weerstandsbereik gebruiken. Zet de multimeter op het laagste weerstandsbereik en hou de testpennen tegen elkaar om te kijken of de meter correct werkt. Druk vervolgens de testpennen ieder op een van de metalen kapjes van de zekering. Geeft de meter een waarde van rond de nul ohm dan is de glaszekering 8 ampère nog in orde. Elke ander waarde betekent dat de zekering gesmolten is.

Glaszekering specificaties

Vervang een glaszekering 8 ampère altijd door een exemplaar met dezelfde specificaties. De eerste is de nominale stroom. Dit is de maximale stroom waarbij de zekering nog net niet smelt. Deze wordt uitgedrukt in ampère, op de zekering aangegeven met een getal en de letter A. In dit voorbeeld is dat 8 A. De tweede waarde die belangrijk is, is de afmeting van de zekering. Glaszekeringen 8 ampère worden geleverd in twee verschillende afmetingen, 5 x 20 millimeter en 6,3 x 32 millimeter. Je hoeft alleen maar de lengte van de zekering op te meten om de juiste maat te kunnen bestellen. De derde belangrijke waarde is de afschakeltijd. Deze wordt aangegeven met een letter. Vaak staat deze letter in een cirkeltje op de zekering afgebeeld, zodat deze goed te herkennen is. De afschakeltijd bepaalt hoe snel een zekering bij overbelasting de stroomkring uitschakelt. Bij kwetsbare elektronica kiest de fabrikant voor een zekering met een korte afschakeltijd. Deze heeft de letter F (Fast). Voor apparaten die tegen een stootje kunnen worden traag gekozen. T (Timed). Voor normaal gebruik worden zekeringen met een gemiddeld afschakeltijd gekozen. Deze krijgen meestal geen letter, of hebben de letter M (Medium).

Vragen en advies

Het is belangrijk om aan de geldende eisen te voldoen. Als je in een professionele omgeving werkt, zoek dan zeker goed uit aan welke goedkeuringen glaszekeringen moeten voldoen. Heb je verder vragen over een glaszekering 8 ampère, heb je vragen over welke van onze assortimentsdozen te kiezen of wens je een meer technische vraag over het gebruik van een glaszekering 8 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links