3,15 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 3,15 ampère wordt gebruikt voor het beveiligen van elektronische en elektrische apparaten. Deze zekeringen zijn voor eenmalig gebruik. Als de zekering in een apparaat door overbelasting gesmolten is, dan moet je de zekering vervangen. Glaszekeringen 3,15 ampère zijn te koop in verschillende maten en met verschillende afschakeltijden. Let bij het bestellen van een glaszekering 3,15 ampère op dat je de juiste maat en juiste afschakeltijd bestelt, anders zal het apparaat na vervanging van de zekering niet correct werken. We verkopen ze per set van tien stuks. Zo heb je meteen een aantal reserve-exemplaren in huis.

Wat doet een glaszekering 3,15 ampère?

Een glaszekering 3,15 ampère is een goedkope component die een apparaat beschermt tegen overbelasting, verkeerd aansluiten en interne fouten. Zodra er iets fout gaat in een apparaat en de stroom in het circuit waar de glaszekering 3,15 ampère in is opgenomen te hoog oploopt, grijpt de glaszekering 3,15 ampère in. De stroomkring in het apparaat wordt onderbroken. Het apparaat werkt daarna niet meer tot je de gesmolten glaszekering 3,15 ampère door een nieuwe exemplaar vervangt. Het grote voordeel is dat andere componenten in een apparaat effectief tegen defecten beschermd worden. In plaats van dat er dure en lastig te vervangen componenten sneuvelen, hoef je alleen maar een goedkope, makkelijk te verwisselen zekering te vervangen. Dit bespaart je dure reparaties. Het is wel belangrijk dat je even nagaat of de overbelasting veroorzaakt wordt door verkeerd aansluiten of door een bedieningsfout. Corrigeer dit voordat je de glaszekering 3,15 ampère door een nieuw exemplaar vervangt, anders smelt deze onmiddellijk weer. Zorg er bij het vervangen van een glaszekering 3,15 ampère voor dat je veilig werkt. De glaszekering 3,15 ampère is vaak in het voedingscircuit opgenomen en kan daardoor netspanning voeren. Verwijder altijd de stekker van het apparaat uit het stopcontact. Haal voor de zekerheid ook de batterijen of accu uit het apparaat.

Glaszekering 3,15 ampère vervangen

Als een apparaat niet meer werkt is het altijd de moeite waard om na te gaan of het apparaat van een glaszekering 3,15 ampère is voorzien. Je kunt kijken of het apparaat op de achterkant een zekeringhouder heeft. Apparaten in voertuigen zijn vaak voorzien van een zekeringhouder die in een van de voedingsdraden is opgenomen. Kun je er niet meteen achter komen of een apparaat een zekeringhouder heeft, kijk dan in de gebruiksaanwijzing. Heb je geen gebruiksaanwijzing, dan kun je kijken of je via google de gebruiksaanwijzing kunt vinden of kunt uitvinden of jouw apparaat van een glaszekering is voorzien. Heb je de zekeringhouder gevonden, verwijder dan voor je eigen veiligheid eerst de stekker van het apparaat uit het stopcontact en verwijder ook batterijen en accu’s als het apparaat deze heeft. Er zijn verschillende soorten zekeringhouders. Is het een zwart rond dipje op de achterzijde van het apparaat, dan kun je deze iets indrukken en opendraaien. Een inline draadzekering, kun je opendraaien, of openklappen. Bij sommige andere zekeringhouders heb je een schroevendraaier nodig om deze open te wippen. Sommige apparaten hebben een ingebouwde zekeringhouder. Bij deze zekeringhouder kun je de zekering 3,15 ampère met schroevendraaier veilig uit de zekeringhouder wippen.

Testen van glaszekering 1,35 ampère

Zodra je de glaszekering 3,15 ampère hebt verwijderd, is het belangrijk om te testen of de zekering ook echt gesmolten is. De eerste manier is de makkelijkste manier, maar werkt alleen bij zekeringen die doorzichtig zijn. Hou de glaszekering 3,15 ampère tegen het licht en kijk of het smeltdraadje nog intact is. Zie je een gebroken smeltdraadje of is het smeltdraadje helemaal weg en zie je alleen nog maar een paar bolletjes metaal in de glaszekering 3,15 ampère, dan is deze aan vervanging toe. Soms kun je niet goed zien of het draadje wel of niet gesmolten is. Gebruik dan de tweede methode. Dit is het testen van de glaszekering 3,15 ampère met een multimeter. Digitale multimeters zijn goedkoop en kun je voor allerlei handige metingen gebruiken, ook voor het testen van een glaszekering 1,35 ampère. Zet hiervoor de multimeter op het laagste weerstandsbereik. Hou daarna de metalen uiteinden van de testpennen tegen elkaar. Op display moet nu een lage weerstandswaarde verschijnen. Druk nu de metalen uiteinden van de testpennen ieder op een van de metalen dopjes van de glaszekering en kijk op de display van de multimeter. Een lage waarde geeft aan dat de zekering intact is, een hoge waarde geeft aan dat de glaszekering 3,15 ampère gesmolten is.

De juiste glaszekering bestellen

Het is voor de veiligheid van het apparaat belangrijk dat je de juiste glaszekering bestelt. Hiervoor heb je een aantal waardes nodig. De eerste waarde is de nominale stroom van de glaszekering. In dit voorbeeld is dat 3,15 ampère. Dit wordt vaak afgekort tot 3,15 A. Glaszekeringen worden in een aantal standaard afmetingen geleverd. 5x 20 millimeter en 6,3 x 32 millimeter. Je kunt met een liniaal, duimstok of schuifmaat de lengte van de glaszekering 3,15 ampère opmeten om er achter te komen welke maat je moet bestellen. De derde belangrijke waarde is de afschakeltijd. Deze bepaalt hoe snel het smeltdraadje van de zekering een te hoge stroom onderbreekt. Er zijn vijf standaard afschakeltijden te koop. Snel wordt aangegeven met de letter F, van het Engelse Fast. supersnel wordt aangegeven met de letters FF. Normaal wordt aangeven met de letter M, van het Engelse Medium, die overigens vaak weggelaten wordt. Traag wordt aangegeven met de letter T van het Engelse Timed. Supertraag is aangegeven met de letters TT. De letters staan vaak in een cirkeltje zodat ze goed te herkennen zijn. De nominale stroom van een glaszekering en de letters die de afschakeltijd aangeven, zijn op een van de metalen kapjes van de zekering ingeponst.

Vragen en advies

Zelf een glaszekering 3,15 ampère vervangen door een nieuw exemplaar is simpel. Je hoeft een apparaat hiervoor niet naar een reparateur te brengen. Je bespaart, als doe-het-zelver, op deze manier dus flink geld. Heb je vragen over een glaszekering 3,15 ampère, heb je vragen over welke van onze glaszekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 3,15 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links