1,5 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 1,5 ampère is een kleine en betrouwbare component die apparatuur beschermt tegen overbelasting. Glaszekeringen worden veel gebruikt in elektronische en elektrische apparaten en je komt ze in ieder huishouden regelmatig tegen. Glaszekeringen zijn bij ontwerpers van de meest uiteenlopende apparatuur populair omdat ze een eenvoudig middel vormen om een apparaat tegen overbelasting te beschermen. Op het moment dat een apparaat overbelast raakt waardoor er hogere stromen dan normaal door het apparaat lopen, grijpt een glaszekering 1,5 ampère in. De hoge stroom zorgt dat het smeltdraadje in de zekering smelt en de stroomkring verbroken wordt.

Wat is een glaszekering 1,5 ampère?

Een glaszekering 1,5 ampère is een klein beschermengeltje dat je apparatuur tegen schade door overbelasting en interen fouten beschermen. Je hebt eigenlijk niet door dat ze in een apparaat zitten tot het apparaat, door bijvoorbeeld overbelasting, ermee ophoudt. Wat nu? Als een apparaat beveiligd is met een glaszekering 1,5 ampère dan heeft dit beschermengeltje ingegrepen en de stroomtoevoer van het apparaat verbroken. Het apparaat werkt dan weliswaar niet meer, maar het kan ook geen verdere schade oplopen. Het is dan voldoende om de glaszekering door een nieuw exemplaar te vervangen. Daarna kun je weer zorgeloos van het apparaat gebruikmaken. Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat de overbelasting verwijderd wordt. Een glaszekering 1,5 ampère is voor eenmalig gebruik. Na een overbelasting is het draadje in de zekering gesmolten en moet de glaszekering 1,5 ampère vervangen worden door een nieuwe exemplaar. Gelukkig is een glaszekering 1,5 ampère goedkoop en eenvoudig te vervangen. Dit is een klusje dat je als gebruiker meestal zelf kunt doen. Let er bij het vervangen van een glaszekering 1,5 ampère op dat je deze vervangt door een exemplaar met precies dezelfde waardes. Pak nooit een willekeurige zekering ter vervanging in de veronderstelling dat elke zekering werkt.

Zo werkt een glaszekering

Een glaszekering 1,5 ampère bestaat uit een glazen buisje, dat aan beide kanten afgesloten met een metalen kapje. Dit kapje voorkomt dat er vuil in het buisje terechtkomt. Door het glazen buisje loopt het smeltdraadje. Het smeltdraadje is aan beide zijden met de metalen kapjes verbonden. De kapjes zijn meteen de aansluitpunten van de glaszekering 1,5 ampère. Het werkingsprincipe van een glaszekering 1,5 ampère is eenvoudig. De stroom die door het smeltdraadje loopt, zorgt door weerstand van het smeltdraadje voor warmteontwikkeling. Door warmteontwikkeling stijgt de temperatuur van het draadje. Het smeltdraadje geeft warmte af aan zijn omgeving, waardoor er een evenwicht ontstaat. De temperatuur stijgt niet verder. Is de stroom die door een glaszekering 1,5 ampère loopt gelijk aan de nominale stroom van de zekering dan zit dit temperatuurevenwicht net onder het smeltpunt van het smeltdraadje. Wordt de stroom door het smeltdraadje hoger dan de nominale stroom van de zekering? Dan loopt de temperatuur van het draadje op tot boven het smeltpunt van het metaal waar het smeltdraadje van gemaakt is. Het metaal wordt vloeibaar en het draadje breekt. Hierdoor wordt de stroomkring waar de glaszekering 1,5 ampère in opgenomen is onderbroken en is het apparaat tegen verdere overbelasting beschermd.

Het verwijderen en testen van een glaszekering

Zorg bij het vervangen van een glaszekering dat je altijd veilig werkt. Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact en verwijder batterijen uit het apparaat voordat je de zekering vervangt. Bij vervangen van een glaszekering 1,5 ampère wil je natuurlijk wel weten of het smeltdraadje in je glaszekering gesmolten is of niet. Haal hiervoor de glaszekering 1,5 ampère uit het apparaat. Bij de meeste zekeringen is het glazenbuisje doorzichtig en kun je het draadje in het glazen buisje zien. Als je twee halve draadjes of alleen maar een paar bolletje metaal ziet, dan is het smeltdraadje gesmolten en is de glaszekering 1,5 ampère aan vervanging toe. Ben je niet zeker van je zaak, dan kun je met een eenvoudige multimeter testen of de zekering wel of niet gesmolten is. Zet de multimeter hiervoor in het weerstandsbereik en test de multimeter door beiden meetpennen tegen elkaar te houden. Leg de glaszekering 1,5 ampère op een niet-metalen oppervlak en druk de meetpennen ieder op een van de metalen kapjes. Geeft de multimeter een lage weerstand aan dan is de zekering nog in orde. In alle andere gevallen moet je de glaszekering 1,5 ampère vervangen door een nieuw exemplaar.

De juiste waarde van een glaszekering

Je apparaat werkt niet meer. Je wilt het snel weer in gebruik nemen en pakt de eerste zekering die je in de la tegenkomt. Stop! Dat is niet de juiste manier om een glaszekering 1,5 ampère te vervangen. Zekeringen komen in veel verschillende waardes en het is belangrijk dat je een gesmolten glaszekering 1,5 ampère vervangt door een exemplaar met dezelfde waarde. De eerste belangrijke waarde is de nominale stroom. Deze is op de zekering en vaak ook op het apparaat aangeven. De waarde wordt aangeven in ampère afgekort met de letter A. Kleine waarden worden aangeven in milliampère afgekort mA. 1000 mA is gelijk aan 1 A. Verzet de komma drie plaatsen om van mA naar A om te rekenen. De tweede belangrijke waarde is de afschakeltijd van de glaszekering 1,5 ampère. Deze wordt aangeven met een hoofdletter. Een normale afschakeltijd wordt aangegeven met de letter M van "Medium". Bij een medium of normale glaszekering 1,5 ampère wordt deze letter vaak weggelaten. Heb je een zekering waar geen letter op staat, dan heeft deze een normale of medium afschakeltijd. De letter T staat voor een "Timed" of trage afschakeltijd. De letter F staat voor een "Fast" of snelle afschakeltijd.

Vragen en advies

Weet je niet zeker welke glaszekering 1,5 ampère je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 1,5 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een zekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links