1,25 ampère glaszekeringen

Glaszekeringen worden al vele jaren gebruikt voor het beveiligen van elektronische en elektrische apparaten. Een glaszekering is een effectief middel om apparaten te beschermen tegen overbelasting en verdere defecten, die door kortsluiting en overbelasting kunnen optreden. Zodra er overbelasting optreedt, smelt het draadje in de zekering en wordt het apparaat uitgeschakeld. Hierdoor wordt verdere schade aan de elektronische componenten voorkomen. Het is voldoende om de bron van overbelasting op te heffen en de glaszekering 1,25 ampère te vervangen voor een nieuwe exemplaar. Gelukkig zijn glaszekeringen goedkoop en eenvoudig te vervangen.

Hoe werkt een glaszekering 1,25 ampère?

De glaszekering 1,25 ampère bestaat uit een glazen buisje met twee metalen kapjes. Door het buisje loopt een dun smeltdraadje. Dit smeltdraadje is verbonden met de metalen kapjes die het glazen buisje afsluiten. Deze kapjes vormen hierdoor ook de aansluitpunten van de glaszekering 1,25 ampère. Het smeltdraadje is gemaakt van een metaal waarvan de weerstand en het smeltpunt exact bekend zijn. Bij overbelasting van de het circuit waar de glaszekering 1,25 ampère in is opgenomen, wordt de stroom in dit circuit hoger dan toegestaan. Deze onaanvaardbare hoge stroom loopt ook door het smeltdraadje van de glaszekering 1,25 ampère. Deze stroom wekt door de weerstand van het smeltdraadje warmte op waardoor de temperatuur in het draadje oploopt. Bij een onaanvaardbare hoge stroom loopt de temperatuur op tot boven de smelttemperatuur van het metaal waar he draadje van gemaakt is. Het metaal wordt hierdoor vloeibaar waardoor het draadje breekt. Door het breken van het smeltdraadje wordt het stroomcircuit verbroken. De te hoge stroom die door het circuit loopt, wordt hierdoor uitgeschakeld. Hiermee worden de elektronische componenten van het circuit tegen verdere overbelasting beschermd door de glaszekering 1,25 ampère. Jaarlijks beschermen glaszekeringen op deze manier veel apparaten en voorkomen vele reparatiekosten.

Het verwijderen van een glaszekering 1,25 ampère

Werkt een apparaat niet meer, controleer eerst de glaszekering van het apparaat. Een glaszekering 1,25 ampère kan in een chassis zekeringhouder zitten, in een inline zekeringhouder of kan in een printplaat zekeringhouder in het apparaat ingebouwd zijn. Chassis zekeringhouders zijn te herkennen aan het zekering symbool dat naast het dopje of klepje van de zekeringhouder is afgebeeld. Vaak staat de de waarde van de zekering naast de zekeringhouder vermeld. Je kunt op twee manieren testen of een zekering gesmolten is of nog goed functioneert. De eenvoudigste manier is kijken of in het glazen buisje het smeltdraadje nog zichtbaar is. Zie je twee halve draadjes of helemaal geen draadje meer, dan is de glaszekering 1,25 ampère zeker aan vervanging toe. Bij twijfel kun je ook een multimeter gebruiken. Elke goedkope multimeter is hier geschikt voor. Zet om de zekering te testen de multimeter in een laag weerstandsbereik. Hou daarna de twee metalen meetpennen ieder op een van de metalen kapjes van de glaszekering. Geeft de multimeter een lage weerstand aan dan is de glaszekering 1,25 ampère nog goed. Geeft de multimeter een hoge of oneindige weerstand aan dan is het smeltdraadje gesmolten en is de glaszekering 1,25 ampère aan vervanging toe.

Vervangen van een zekering

Bij het vervangen van een zekering is het belangrijk om op de waarde van de zekering te letten. Vervang een zekering altijd door een exemplaar met dezelfde waarde. Alleen een zekering van dezelfde waarde zorgt voor een goede bescherming van het apparaat. Op de glaszekering staat de nominale stroomwaarde aangeven. Dit is een belangrijke waarde. Deze stroomwaarde geeft de stroom aan waarbij het smeltdraadje van een zekering nooit zal smelten. Bij een hogere stroom zal het smeltdraadje na verloop van tijd smelten en de stroom onderbreken. Deze stroom wordt aangeven in ampère afgekort met de letter A. Een glaszekering 1,25 ampère wordt geleverd in een aantal afmetingen. De bekendste afmetingen zijn. 5 x 20 millimeter en 6,3 x 32 millimeter. Je kunt eenvoudig de lengte van de glaszekering 1,25 ampère die je vervangen wilt opmeten met een lineaal, rolmaat of schuifmaat. Zorg bij het verwijderen van een glaszekering 1,25 ampère dat je voorzichtig te werk gaat. Bij een chassis houder zit de glaszekering in het dopje geklemd waardoor deze eenvoudig naar buiten komt. Bij een inline zekeringhouder kun je de zekering verwijderen door de houder open te klappen en de zekering te verwijderen.

Glaszekering afschakeltijd

De afschakeltijd van een glaszekering 1,25 ampère bepaalt hoe snel het smeltdraadje bij overbelasting smelt. De afschakeltijd wordt aangeven met een hoofdletter. Op de glaszekering 1,25 ampère staat deze letter vaak in een cirkeltje, zodat je hem makkelijk kunt herkennen. Een glaszekering 1,25 ampère met een normale afschakeltijd wordt aangeven met de letter M. De M staat voor het Engels medium. Bij de medium afschakeltijd wordt de letter M vaak weggelaten. Wil je een zekering vervangen waar je geen letter op kunt ontdekken, dan heb je te maken met een medium afschakeltijd. Een glaszekering 1,25 ampère met een snelle afschakeltijd worden aangeduid met de letter F. De F staat voor het Engelse woord Fast. Deze zekeringen worden gebruikt voor het beveiligen van elektronische schakelingen die gevoelig zijn voor stroompulsen. Glaszekering met een langzame afschakeltijd worden aangeduid met de letter T. De T staat voor het Engelse woord Timed. Deze zekeringen worden gebruikt voor het beveiligen van schakelingen waarbij bij het aanschakelen korte ongevaarlijke stroom pulsen optreden. Een trage zekering kan deze stroompulsen doorlaten zonder dat het smeltdraadje smelt. Heb je niet de juiste glaszekering 1,25 ampère, bestel deze dan in onze webshop. Vandaag besteld morgen al in huis!

Vragen en advies

Weet je niet zeker welke glaszekering 1,25 ampère je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 1,25 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een zekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links