0,4 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 0,4 ampère wordt vaak toegepast om elektrische en elektronische apparatuur te beveiligen. Afhankelijk van wat de ontwerper van het apparaat in gedachten heeft bij het design, kan een glaszekering het apparaat beschermen tegen overbelasting van de in- of uitgang aansluitingen. Het is ook gebruikelijk dat glaszekeringen opgenomen worden in het voedingscircuit van een apparaat. Op deze manier wordt het apparaat effectief beschermd tegen (verdere) overbelasting, oververhitting en interne defecten. Zorg bij het vervangen van een glas zekering 0,4 ampère dat je deze alleen door een gelijkwaardig exemplaar vervangt.

Functie van glaszekering van 0,4 ampère

Glaszekeringen behoeden je voor dure reparaties. Een glaszekering 0,4 ampère is weliswaar voor eenmalig gebruik, maar is gelukkig goedkoop en eenvoudig te vervangen. Glaszekeringen in een van buiten af bereikbare zekeringhouder zijn door de gebruiker zelf te vervangen. Glaszekeringen die in een apparaat ingebouwd zijn, zijn door een reparateur eenvoudig te vervangen door een nieuw exemplaar. Natuurlijk kun je ook voor eigen risico het apparaat openen en een interne glaszekering 0,4 ampère vervangen. Let er hierbij op dat door het zelf openen van een apparaat de garantie kan komen te vervallen. Besluit je om een apparaat zelf te openen, weet dat je dat altijd op eigen risico doet. Zorg ervoor dat je het apparaat eerst spanningsloos maakt. Haal de batterijen uit het apparaat en trek de stekker uit het stopcontact. Let erop dat het apparaat condensatoren kan bevatten die lange tijd geladen kunnen blijven en daardoor lange tijd een hoge spanning over hun aansluitingen kunnen voeren. Gebruik bij het verwijderen van een glaszekering 0,4 ampère uit een printplaat zekeringhouder het liefst een goed geïsoleerde schroevendraaier, waarmee je de zekering uit zijn houder wipt. Gebruik je bijvoorbeeld een puntbektang, dan loop je het risico dat je met de tang het glazen buisje van de zekering beschadigt en dat het buisje breekt.

Glaszekering 0,4 ampère eigenschappen

Wij leveren de glaszekering 0,4 ampère in twee maten. De standaard uitvoering van 5 x 20 mm en de grote uitvoering van 6,3 x 32 mm. Gebruik een meetinstrument zoals een schuifmaat om de lengte van de glaszekering 0,4 ampère die je vervangen wilt te meten. Zo bestel je altijd de juiste maat glaszekering 0,4 ampère. De nominale stroom van een zekering geeft de stroom aan die een zekering maximaal kan voeren, zonder dat het draadje in de zekering smelt. Op de zekering staat de nominale stroom aangeven in ampère afgekort met de letter A of in milliampère afgekort met de letter combinatie mA. Duizend milliampère is gelijk aan 1 ampère. Een glaszekering 0,4 ampère kan dus een aanduiding dragen van 0,4 A of 400 mA. Zorg er bij het vervangen van een zekering voor dat de nominale stroom van de nieuwe zekering altijd gelijk is aan de nominale stroom van de zekering die je vervangt. Doe je dat niet, dan kan dat ten koste gaan van de goede werking van het apparaat. Het apparaat kan ook beschadigd raken. Blijkt bij een reparatie dat je een gesmolten glaszekering 0,4 ampère vervangen hebt door een exemplaar met de verkeerde waarde, dan kan dat problemen geven met de garantie.

Glaszekering 0,4 0,4 ampère afschakeltijd

Een glaszekering 0,4 ampère wordt gefabriceerd met verschillende afschakeltijden. De afschakeltijd bepaalt hoe lang het duurt voordat een glaszekering de stroom onderbreekt. In het voorbeeld van hierboven waarin een normale glaszekering de stroom in 1 seconde afschakelt, doet een trage glaszekering daar tien keer zo lang over. Een supertrage glaszekering is nog eens tien keer zo traag als een “gewone” trage zekering. Bij een snelle zekering werkt dit net andersom. In het voorbeeld van hierboven waarin de stroom door de zekering twee keer zo groot is als de nominale stroom, schakelt een snelle zekering in circa 0,1 seconde af. Bij een supersnelle glaszekering is dit nog eens circa tien keer zo snel. De normale glaszekering 0,4 ampère krijgt de letter M van “medium”, deze letter staat vaak in een rondje op de glaszekering aangegeven zodat de letter eenvoudig te herkennen is. Bij een Medium of M glaszekering 0,4 ampère wordt deze letter ook vaak weggelaten. Een snelle zekering is voorzien van de letter F van “Fast”. Een supersnelle zekering is voorzien van de letter combinatie FF. Een trage glaszekering is voorzien van de letter T van het Engelse ‘Timed” een supertrage zekering is voorzien van de lettercombinatie FF.

Het controleren van een glaszekering 0,4 ampère

Als een apparaat niet meer werkt, kun je de glaszekering 0,4 ampère verwijderen om te kijken of het draadje gesmolten is. Vaak is door het glazen buisje duidelijk te zien of het draadje wel of niet gesmolten is. Twijfel je, dan kun je eenvoudig met een multimeter testen of de zekering nog in orde is of dat het draadje gesmolten is. Zet de multimeter op een laag weerstandsbereik. Leg de te testen zekering op tafel en zet de meetpennen horizontaal op de beide metalen kapjes van de zekering. Als de multimeter een lage weerstand aangeeft dan is de zekering in orde. Geeft de multimeter een hoge weerstand aan, dan is de glaszekering 0,4 ampère gesmolten en dien je hem te vervangen door een nieuwe glaszekering 0,4 ampère. Er zijn ook zekeringen die met zand gevuld zijn of die een keramisch buisje hebben. Bij deze zekeringen heb je altijd een meetinstrument nodig om te testen of de glaszekering 0,4 ampère nog werkt of dat het draadje gesmolten is. Verwijder voordat je de glaszekering opmeet deze altijd uit de zekeringhouder, hiermee voorkom je meetfouten. Vervang een gesmolten glaszekering 0,4 ampère alleen door een exemplaar van dezelfde nominale stroomwaarde en afschakeltijd.

Vragen en advies

Bij Glaszekering.nl hebben we een breed assortiment aan zekeringen. Ze zijn verpakt in setjes van 10, zodat je altijd enkele achter de hand hebt. Weet je niet zeker welke zekering je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 0,4 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 0,4 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Schroom niet, wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links