0,2 ampère glaszekeringen

Glaszekeringen van 0,2 ampère worden gebruikt voor het beveiligen van apparatuur tegen overbelasting. Ze worden vaak opgenomen in de voeding van een apparaat om op die manier het apparaat te beschermen tegen overbelasting en verkeerd om aansluiten. Deze zekeringen zijn geschikt voor zowel het beveiligen van apparatuur die op laagspanning werkt als voor apparatuur die op netspanning werkt. Voorbeelden van laagspanningcircuits zijn: het beveiligen van apparatuur die aangesloten is op het boordnet in een boot, caravan en auto. Voorbeelden van te beveiligen netspanningcircuits zijn: radio’s flatscreen tv’s en andere huishoudelijke apparaten.

Glaszekering 0,2 ampère

Een glaszekering 0,2 ampère is ideaal voor het beveiligen van elektrische en elektronische apparaten. Glaszekeringen kunnen door de ontwerper van het apparaat in een apparaat ingebouwd zijn, maar het is ook mogelijk om een apparaat extra te beveiligen met een glaszekering 0,2 ampère. Dit laatste gebeurt veel in laagspanningscircuits in auto’s, op een boot of in een caravan. Glaszekeringen zijn eenvoudig in gebruik. Ze bevatten een smeltdraadje dat, zodra de nominale stroom van de zekering wordt overschreden, smelt en de stroomkring verbreekt. Hiermee wordt schade voorkomen aan het aangesloten apparaat, het stroomcircuit en - bij een laagspanningscircuit - aan de voeding. Glaszekeringen zijn onderhoudsvrij en hoeven alleen maar vervangen te worden als ze bij overbelasting het stroomcircuit onderbroken hebben. Ze zijn dus voor eenmalig gebruik. Gelukkig zijn glaszekeringen goedkoop en eenvoudig te vervangen. We leveren glaszekeringen in verpakkingen van tien stuks van dezelfde waarde. Zo heb je altijd een aantal exemplaren op voorraad. Bij het vervangen van een glaszekering 0,2 ampère moet je op een aantal zaken te letten. De eerste is veiligheid. Zorg voordat je de glaszekeringhouder openmaakt dat je het apparaat uitgeschakeld hebt. Verwijder batterijen en als het apparaat een netsnoer heeft, haal dan de stekker uit het stopcontact.

Specificaties van een glaszekering 0,2 ampère

Het is belangrijk dat een glaszekering 0,2 ampère vervangen wordt door hetzelfde type. Een glaszekering heeft verschillende specificaties. We bespreken hier de belangrijkste, zodat je in staat bent om deze te lezen en de juiste vervanger te bestellen. De eerste en belangrijkste specificatie is de nominale stroom van de glaszekering. Dit is de stroom waarbij de glaszekering nog net niet smelt. Wordt de stroom hoger dan zal het smeltdraadje in de zekering na een bepaalde tijd smelten. Hoe hoger de stroom, hoe korter deze tijd zal zijn. De nominale stroom wordt aangegeven in ampère afgekort met de letter A, of in milliampère afgekort met de letters mA. 1.000 mA staat gelijk aan 1 A. Een glaszekering 0,2 ampère heeft dus dezelfde nominale stroom als een zekering met de aanduiding 200 mA. Wij leveren glaszekeringen van 0,2 A in twee verschillende formaten. Het kleine formaat met een lengte van 20 millimeter, dat gelijk is aan 2 centimeter en het grotere formaat van 32 millimeter dat gelijk staat aan 3,2 centimeter. Weet je op het oog niet met welk formaat je te maken hebt, pak er dan even een liniaal, duimstok, of rolmaat bij om de lengte op te meten.

Afschakeltijd van een glaszekering 0,2 ampère

Een andere belangrijke specificatie van een glaszekering 0,2 ampère is de afschakeltijd. Deze wordt aangeduid met een hoofdletter die meestal in een cirkel staat, zodat ze eenvoudig is te herkennen. Een normale glaszekering 0,2 ampère wordt aangeduid met de letter M van Medium. Deze letter wordt vaak weggelaten. Vind je geen letteraanduiding op je glaszekering 0,2 ampère dan heb je met een normale glaszekering 0,2 ampère te maken. Naast normale glaszekeringen bestaan er trage en snelle glaszekeringen. De snelle zekeringen schakelen tien keer zo snel uit in vergelijking met een normale zekering. De trage zekeringen schakelen de stroom tien keer langzamer uit in vergelijking met een normale glaszekering. Snelle zekeringen dragen de letter F van “Fast”. Trage zekeringen dragen de letter T van “Timed”. Er bestaan ook nog extra snelle en extra trage zekeringen. Deze worden aangeduid met een dubbele letter. Dus voor extra traag TT en voor extra snel FF. Snelle en extra snelle glaszekeringen 0,2 ampère zijn geschikt voor het beschermen van gevoelige elektronische schakelingen. Ze schakelen korte stroompieken snel af zodat de kans op schade aan dure elektronische componenten minimaal is. Trage zekeringen worden gebruikt in schakelingen waar stroompieken in voorkomen die niet gevaarlijk zijn voor de componenten van die schakeling.

Vervangen van glaszekering 0,2 ampère

Het is belangrijk dat je bij het vervangen van een glaszekering 0,2 ampère deze vervangt door hetzelfde type. Je kunt de specificaties van een zekering die je wilt vervangen vinden op een van de twee metalen afdekkapjes van de zekering. Hierop staat een waarde in ampère (A) of in milliampère (mA) Je kunt milliampère omrekenen in ampère door het getal met duizend te vermenigvuldigen. Dit houdt in dat je de komma drie plaatsen verschuift. Kijk ook of er een van de volgende letters op de zekering staat. FF, F, M, T, TT. Deze letters duiden de afschakeltijd aan en worden vaak in een cirkeltje afgedrukt. Kun je geen letter ontdekken, dan heb je met een M (Medium) of normale glaszekering 0,2 ampère te maken. Het is belangrijk dat je een zekering neemt met dezelfde afschakeltijd. Doe je dit niet, dan kunnen elektronische componenten beschadigd raken of de zekering kan bij het inschakelen van het apparaat vroegtijdig smelten. Sommige zekeringen van 0,2 ampère zijn met zand gevuld. Dit zijn zekeringen die speciaal geschikt zijn gemaakt voor het afschakelen van hoge kortsluitstromen. Vervang een met zand gevulde zekering altijd door een exemplaar dat ook met zand gevuld is.

Vragen en advies

Bij Glaszekering.nl hebben we een breed assortiment aan zekeringen. Ze zijn verpakt in setjes van 10, zodat je altijd enkele achter de hand hebt. Weet je niet zeker welke zekering je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 0,2 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 0,2 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Schroom niet, wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links