0,063 ampère glaszekeringen

Glaszekeringen 0,063 ampère worden toegepast ter bescherming van elektronische apparaten. Zodra er een overbelasting optreedt en er teveel stroom gaat lopen door het circuit waar de glaszekering in is opgenomen, dan smelt het draadje in de glaszekering. Het stroomcircuit wordt daardoor onderbroken. Dit type zekering is voor eenmalig gebruik. Is het draadje door een te hoge stroom gesmolten, dan moet de zekering door een nieuwe worden vervangen. Vervang hem alleen voor een exemplaar met dezelfde nominale stroomwaarde en dezelfde afschakeltijd. De stroom is aangegeven in ampère (A) of milliampère (mA). De afschakeltijd is aangeven met een letter F, M of T.

Glaszekering 0,063 ampère, wat is het?

Een glaszekering 0,063 ampère is een zekering die wordt gebruikt voor het beveiligen van elektronische schakelingen. Hiervoor wordt de glaszekering 0,063 ampère opgenomen in het stroomcircuit van ingang, uitgang of het voedingscircuit van de schakeling. In het geval van overbelasting of storing, waarbij de stroom ontoelaatbaar oploopt, smelt het draadje in de glaszekering 0,063 ampère. Hierdoor wordt het stroomcircuit onderbroken. Doordat de stroomkring onderbroken is, kan er geen verdere schade aan de schakeling opstaan. Op deze manier wordt een elektronische schakeling efficiënt beschermd tegen niet alleen overbelasting, maar ook tegen verkeerd aansluiten en interne fouten. Een glaszekering 0,063 ampère is voor eenmalig gebruik. Is het draadje doorgesmolten, dan kan de zekering niet meer gebruikt worden. Gelukkig zijn glaszekeringen 0,063 ampère goedkoop en voorkomen ze dat er verder schade ontstaat aan een elektrisch of elektronische apparaat. Hierdoor zijn ze een ideale en goedkope beveiliging van apparaten. Je vindt glaszekeringen in tal van apparaten terug. Denk aan radio’s, televisies en tal van andere huishoudapparaten. Omdat glaszekeringen 0,063 ampère goedkoop zijn, verkopen wij onze glaszekeringen in doosjes van tien. Hierdoor heb je altijd een aantal glaszekeringen 0,063 ampère op voorraad. Vervang een gesmolten glaszekering 0,063 ampère alleen door een exemplaar van dezelfde waarde.

Glaszekering 0,063 ampère, hoe werkt ze?

Een glaszekering is opgebouwd uit verschillende onderdelen, die allemaal goed zichtbaar zijn. Het hoofdonderdeel is een glazen buisje. Dit buisje beschermt het dunne smeltdraadje dat door het buisje loopt. Het buisje is aan beide zijden afgesloten door metalen kapjes. Deze verhinderen dat vuil en stof in het buisje terecht kunnen komen. Dit zou de goede werking van het smeltdraadje kunnen verstoren. Het smeltdraadje loopt door het glazen buisje van het ene metalen kapje naar het andere en is aan de binnenkant verbonden met beide kapjes. De metalen kapjes zijn meteen de aansluitpunten van de smeltveiligheid. De stroom van het circuit waar de smeltveiligheid in is opgenomen, loopt via het ene metalen kapje door het smeltdraadje en daarna via het andere kapje weer terug de schakeling in. Het smeltdraadje is nauwkeurig gefabriceerd. De exacte elektrische weerstand is bekend en ook het smeltpunt van het metaal waar het draadje van gemaakt is, is nauwkeurig berekend. Zodra de stroom die door het draadje loopt de nominale stroom van de glasveiligheid overschrijdt, wordt het draadje door de inwendige weerstand warm. Op het moment dat de temperatuur van het draadje het smeltpunt van het metaal bereikt, smelt het draadje en wordt de stroomkring onderbroken.

Eigenschappen en afschakeltijd van een glaszekering 0,063 ampère

Een glaszekering heeft een nominale stroom. In dit geval is de nominale stroom 0,063 ampère. Dit wordt vaak afgekort tot 0,063 A. In de elektronica is het gangbaar om kleine waardes aan te geven met het voorvoegsel milli, dat één duizendste betekent. 0,063 ampère is gelijk aan 63 milliampère, afgekort tot 63 mA. Deze zekering kan dus een maximale stroom van 0,063 A of 63 mA doorlaten zonder dat het draadje smelt. Wordt de stroom bijvoorbeeld twee keer zo groot, dan zal de glaszekering de stroom binnen de vooraf bepaalde afschakeltijd onderbreken. Deze afschakeltijd wordt bij glaszekeringen aangegeven met een letter. Deze letter staat meestal in een cirkeltje op de kapjes. De letter F betekent Fast. Een zekering met de aanduiding F schakelt een stroom die twee keer zo hoog is als de nominale stroom af in 0,1 seconde. De letter M betekent Medium. Dit is de meest gebruikte afschakeltijd. Let op: als er geen letter op een glaszekering staat, dan is het standaard een Medium glaszekering. Deze zekering onderbreekt een stroom die twee keer zo groot is als de nominale stroom van 0,063 A, in 1 seconde uit. Een zekering met de aanduiding T van Timed, doet dit pas na 10 seconden.

Vervangen van een glaszekering

Als een glaszekering 0,063 ampère gesmolten is, dan is het tijd om deze te vervangen door een nieuwe exemplaar. Iedere handige doe-het-zelver kan dit klusje zelf doen. Het is belangrijk om altijd veilig te werken. Maak hiervoor het apparaat spanningsloos door batterijen te verwijderen of, als het apparaat dat niet heeft, het lichtnetsnoer uit het stopcontact te halen. Zorg er bij het verwijderen voor dat je het glazenbuisje 0,063 ampère niet beschadigt. Als de zekering in een printplaat zekeringhouder zit, gebruik dan liever geen tang. Gebruik een brede schroevendraaier om de zekering uit de houder te wippen. Bij een chassis- of snoerzekeringhouder, kun je de glaszekering 0,063 ampère verwijderen door de houder open te draaien. Zodra je de zekering verwijderd hebt, kun je kijken of deze nog in orde is of dat je hem moet vervangen. Als je goede ogen hebt of een vergrootglas bij de hand hebt, dan kun je visueel kijken of het smeltdraadje nog intact is. Zie je alleen maar kleine metalen bolletjes of twee halve draadjes, dan weet je zeker dat het draadje is gesmolten. Is het draadje nog aanwezig, dan kun je voor de zekerheid met een multimeter testen of de zekering nog in orde is.

Vragen en advies

Heb je vragen over glaszekering 0,063 ampère, heb je vragen over welke van onze glaszekeringen 0,063 ampère te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links