70 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 70 ampère is een component die een belangrijke schakel vormt in het beveiligen van elektrische en elektronische apparatuur. Een glaszekering 70 ampère is een zogenoemde hoogvermogenszekering die in staat is om hoge stromen af te schakelen zodra deze de nominale waarde van 70 ampère overschrijden. Deze zekering wordt toegepast in hoogvermogen elektronica waar ze effectief kostbare en lastig te vervangen componenten beschermt tegen schade door overbelasting. Wij verkopen glaszekering 70 ampère in voordelige verpakkingen van vijf stuks. Bestel je zekeringen voor 22:00, dan heb je ze morgen al in huis.

Glaszekering 70 ampère, hoe ziet deze eruit?

Een glaszekering 70 ampère is opgebouwd uit een kort glazen buisje met een lengte van 3,8 centimeter en een doorsnede van 1 centimeter. Beide openingen zijn afgeschermd met een metalen kapje. Deze kapjes vormen naast een barrière tegen stof en vuil ook de aansluitpunten van de zekering. Een glaszekering 70 ampère zit in een zekeringhouder geklemd. Om te zorgen dat de overgangsweerstand tussen zekeringhouder en de zekering zo laag mogelijk is, zijn de kapjes verguld. Een lage overgangsweerstand garandeert een goede werking en weinig verliezen. Het hart van de glaszekering 70 ampère is een metalen bandje dat in het glazen buisje van het ene aansluitpunt naar het andere aansluitpunt loopt. De werking van de glaszekering 70 ampère is eenvoudig. De stroom die door de zekering loopt, zorgt voor warmteontwikkeling in de weerstand van het metalen bandje. Hierdoor loopt de temperatuur van het bandje op tot er een thermisch evenwichtig wordt bereikt. De metaallegering waar het bandje van gemaakt is heeft een nauwkeurig bekende smelttemperatuur. De stroom die ervoor zorgt dat de temperatuur van het bandje nog net onder de smelttemperatuur ligt, wordt de nominale stroom van de zekering genoemd. Bij deze specifieke zekering is dat 70 ampère, elk apparaat heeft echter zijn eigen zekering met elk eigen waarde. Let daar goed op.

Een glaszekering 70 ampère smelt

Blijft de stroom die door een zekering loopt onder de nominale stroom, dan bereikt de temperatuur van het bandje nooit de smelttemperatuur van het metaal waar het van gemaakt is. Overschrijdt de werkelijke stroom echter de nominale stroom van 70 ampère, dan zal de temperatuur van het metalen bandje zo hoog oplopen dat het metaal smelt. Het bandje zal zijn normale mechanische stijfheid verliezen. Dit gebeurt het eerst in het midden omdat het bandje daar het heetst zal worden. Het metaal wordt daarna vloeibaar. In die toestand zal de oppervlaktespanning van het vloeibare metaal ervoor zorgen dat het bandje ter plekke steeds dunner wordt en breekt. Op het moment van het breken van het bandje kan er een korte vlamboog opstaan. Deze laat lokaal metaal verdampen, waardoor er snel een grotere ruimte tussen de twee helften ontstaat. De vlamboog zal snel doven en de verbinding tussen de twee aansluitpunten van de glaszekering 70 ampère is verbroken. De zekering heeft hiermee de overbelaste stroomkring verbroken en het apparaat uitgeschakeld zodat er geen verdere schade of oververhitting kan ontstaan. Om het apparaat weer in werking te brengen moet de gesmolten glaszekering 70 ampère vervangen worden. Hoe je een zekering kiest en het verwijderen plus testen doet, lees je hierna.

Het verwijderen en testen van een zekering

Als een apparaat gestopt is met werken, is het een goede gewoonte om te kijken of de zekering in het apparaat gesmolten is. Om een zekering eenvoudig te kunnen verwijderen, zit deze in een zekeringhouder. Het is dus zaak om de zekeringhouder op te sporen. Er zijn een aantal soorten zekeringhouders, de meest gebruikte is de chassis zekeringhouder. Deze zekeringhouder herken je aan het zwarte dopje dat meestal aan de achterzijde van een apparaat geplaatst is. Het dopje heeft vaak het opschrift “Fuse”. Draai het dopje los en de zekering komt met het dopje mee naar buiten. Een andere veelgebruikte zekeringhouder is de inline of zwevende zekeringhouder. Deze zekeringhouder wordt gebruikt in laagspanningscircuits in bijvoorbeeld voertuigen. Deze zekeringhouder herken je aan de verdikking in een van de voedingsdraden van het apparaat. Klap of draai de zekeringhouder open en haal de glaszekering 70 ampère uit de houder. Kun je de zekeringhouder van een apparaat niet vinden, raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het apparaat of kijk op internet voor meer informatie. Let op, de oude glaszekering 70 ampère bevat informatie die je nodig hebt voor het bestellen van een vervangende glaszekering 70 ampère. Bewaar hem dus totdat je de juiste vervanger in huis hebt.

Het testen van een zekering

Heb je de glaszekering 70 ampère uit de houder verwijderd, dan kun je deze testen voordat je een nieuwe zekering bij ons bestelt. Test een zekering pas nadat je deze uit de zekeringhouder hebt gehaald. Er zijn enkele manieren om een glaszekering 70 ampère te testen. De eerste en snelste manier is de optische test. Voor deze test heb je geen meetinstrumenten nodi, alleen een lichtbron. Je gaat als volgt te werk. Hou de glaszekering 70 ampère in je hand voor de lichtbron. Kijk door de zekering naar de lichtbron. Draai de zekering rond zijn lengteas tot je het metalen bandje duidelijk ziet zitten. Je weet dat de glaszekering 70 ampère gesmolten is als je twee halve bandjes in de zekering ziet zitten. De zekering is gesmolten en aan vervanging toe. Lijkt het bandje nog uit een stuk te bestaan (maar twijfel je toch), dan kun je de elektronische test uitvoeren. Voor deze test heb je een multimeter met weerstandsbereik nodig. Test of de meter werkt door de meetpennen tegen elkaar aan te houden. Druk de meetpennen voorzichtig op de aansluitcontacten van de glaszekering 70 ampère. Geeft de meter ongeveer nul ohm aan, dan is de glaszekering 70 ampère nog in orde.

Vragen en advies

Bij Glaszekering.nl hebben we een breed assortiment aan zekeringen. Ze zijn verpakt in setjes van 10, zodat je altijd enkele achter de hand hebt. Weet je niet zeker welke zekering je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 70 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 70 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Schroom niet, wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links