5 ampère glaszekeringen

Een glaszekering 5 ampère is een kleine elektronicacomponent die in staat is om je een hoop geld te besparen. Een glaszekering 5 ampère zorgt er voor dat je elektronische apparaten tegen overbelasting beschermd zijn. De werking is heel eenvoudig en daardoor heel betrouwbaar. Loopt er een te hoge stroom door het elektronische circuit waar de glaszekering deel van uit maakt, dan smelt het draadje in de zekering en onderbreekt het circuit. In plaats van dat er dure componenten sneuvelen waardoor het apparaat naar een reparateur moet, smelt de glaszekering en schakel het apparaat uit. Een zekering kun je zelf eenvoudig vervangen door een nieuwe exemplaar.

Omgaan met glaszekering 5 ampère

Als een apparaat stopt met werken, is het handig om te kijken of het apparaat een glaszekering 5 ampère bevat. Veel apparaten bevatten een glaszekering 5 ampère om het apparaat tegen overbelasting en interne fouten te beschermen. Heb je het apparaat verkeerd aangesloten of verkeerd gebruikt, dan is de kans groot dat de interne glaszekering 5 ampère is gesmolten om schade aan het apparaat te voorkomen. Het vervangen van een glaszekering 5 ampère is een klus die je zelf eenvoudig kunt doen. Er zijn wel enkele dingen waar je goed op moet letten, deze leggen we hierna uit. Het is belangrijk om veilig te werken en goed op je eigen veiligheid te letten. Heeft het apparaat een netspanningsaansluiting, haal dan de stekker uit het stopcontact. Heeft het apparaat batterijen of een accu die je kunt verwijderen, verwijder deze dan. Op deze manier voorkom je dat je een gevaarlijke elektrische schok kunt krijgen bij het verwisselen van een glaszekering 5 ampère. De glaszekering 5 ampère zit in een zekeringhouder. Heb je de gebruiksaanwijzing van het apparaat nog in je bezit, dan staat daarin beschreven of er een glaszekering 5 ampère in het apparaat zit. Kijk anders even online voor meer informatie over je apparaat.

Glaszekering 5 ampère vervangen

Heb je de zekeringhouder van het apparaat gevonden, dan is het tijd om de houder te openen en de glaszekering 5 ampère er uit halen. Er zijn veel verschillende soorten zekeringhouders. Er zijn types die je kunt opendraaien, waardoor de glaszekering 5 ampère daarbuiten komt. Er zijn ook types die je kunt openklappen, waardoor de glaszekering zichtbaar wordt en uit de houder te nemen is. Bij meer exotische types heb je een schroevendraaier nodig om de houder te openen. Ga bij het openen voorzichtig te werk zodat je het glazen buisje niet beschadigt. Ga veilig te werk, verwijder batterijen en accu’s uit het apparaat voor je begint. Zorg er ook voor dat je de stekker uit het stopcontact trekt, voor je aan de slag gaat. Gooi een glaszekering 5 ampère niet meteen weg, want er staat belangrijke informatie op de metalen kapjes die je nodig hebt om de juiste glaszekering te bestellen. Er zijn ook apparaten die een interne zekeringhouder hebben. Om deze te bereiken moet je het apparaat openen. Het hangt van je doe-het-zelfvaardigheden af, of dit een klus is die je zelf kunt doen, of die je beter aan een reparateur kunt overlaten. Wil je het zelf doen dan heb je passend gereedschap nodig.

Testen van de glaszekering 5 ampère

Heb je de glaszekering 5 ampère eenmaal uit de zekeringhouder van het apparaat verwijderd, dan wordt het tijd om te testen. Is het smeltdraadje wel of niet gesmolten? Bij een glaszekering 5 ampère is dat gemakkelijk te zien. Houd de zekering tegen het licht en kijk of het draadje nog uit een stuk bestaat. Is het gebroken dan weet je zeker dat de glaszekering 5 ampère aan vervanging toe is. Bij keramische en kwartszandgevulde zekeringen is het draadje niet zichtbaar. Om deze zekeringen te testen heb je een meetapparaat nodig. Een digitale multimeter is hier prima geschikt voor. Zet de digitale multimeter op het laagst beschikbare weerstandbereik. Het weerstandbereik wordt vaak aangeven met het Ohm teken. Hou de metalen meetstiften even tegen elkaar aan om de meter te testen. De display moet ongeveer nul ohm aangeven. Hou nu de meetstiften iedere op een van de metalen kapjes van de glaszekering die je wilt testen en kijk gelijktijdig op de display. Geeft de meter ongeveer nul ohm aan dan is de glaszekering 5 ampère nog in orde en ligt de fout elders. Geeft de meter een hoge weerstand of knipperend display aan, dan is de glaszekering 5 ampère gesmolten en aan vervanging toe.

Nieuwe glaszekering 5 ampère plaatsen

Heb je de glaszekering getest en ben je tot de conclusie gekomen dat deze gesmolten is, dan is het tijd om een nieuwe te bestellen. Om de juiste glaszekering 5 ampère te bestellen heb je enkele gegevens nodig zoals de nominale waarde van de zekering. In ons voorbeeld is dat 5 ampère. Verder moet je de afmetingen van de zekering weten. Er zijn twee standaard afmetingen. 5 x 20 millimeter en 6,3 x 32 millimeter. Het is voldoende om de lengte van de oude zekering te weten. Je kunt de lengte van de oude zekering opmeten met een liniaal, meetlat of ander instrument. De afschakeltijd is een volgend belangrijk kenmerk van een glaszekering. De afschakeltijd bepaalt hoe snel een zekering op een overbelasting reageert. Gevoelige elektronica wordt vaak uitgerust met een snelle of super snelle zekering. Dit wordt op de zekering aangegeven met de letter F van fast, of met FF dubbel fast. In voedingscircuits waar ongevaarlijke piekstromen optreden worden regelmatig trage of extra trage zekeringen toegepast. Je wilt niet dat bij elke ongevaarlijke piek de zekering smelt. Deze zekeringen worden aangeduid met de letter T voor timed en TT voor dubbel timed.

Vragen en advies

Koop altijd een zekering met dezelfde afschakeltijd als de oude zekering. Vragen over een glaszekering 5 ampère, of heb je vragen over welke van onze glaszekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links