12,5 ampère glaszekeringen

Als een glaszekering 12,5 ampère gesmolten is wil je graag een vervangend exemplaar hebben. Wij leveren de glaszekering 12,5 ampère in verschillende afmetingen en verschillende afschakeltijden. De glaszekeringen worden geleverd in voordelige doosjes waar meteen tien glaszekeringen in zitten. Dat is ruim genoeg en je hebt altijd een paar reserve zekeringen in huis, voor het geval de glaszekering 12,5 ampère het weer begeeft. Bestel je vandaag voor 22:00 uur je glaszekeringen, dan heb je ze morgen al in huis! Met de juiste glaszekering blijft je apparatuur altijd optimaal beveiligd. Let bij het bestellen op de juiste nominale stroom, de juiste afmetingen en de juiste afschakeltijd.

Wat is een glaszekering 12,5 ampère?

Een glaszekering 12,5 ampère is een klein glazen buisje dat aan de uiteinden afgedekt is met twee metalen dopjes. In het buisje loopt een smeltdraadje dat aan de binnenzijden met de dopjes verbonden is. De dopjes zijn hierdoor meteen de aansluitpunten van de glaszekering. De glaszekering 12,5 ampère is opgenomen in een stroomcircuit, om dit tegen te hoge stromen te beveiligen. Bij normaal gebruik van een apparaat blijft de stroom altijd onder de nominale stroom van de glaszekering 12,5 ampère. Stijgt de stroom door bijvoorbeeld overbelasting boven deze nominale waarde, dan grijpt de zekering in. De hoger dan normale stroom verhit het draadje in de glaszekering 12,5 ampère, waardoor de temperatuur van het draadje oploopt tot boven de smelttemperatuur van het metaal waar het draadje van gemaakt is. Hierdoor wordt het metaal vloeibaar. Het draadje verliest zijn normale stevigheid. Op het dunste punt zal het draadje insnoeren, waardoor ter plaatse de elektrische weerstand zal toenemen. Hierdoor zal de temperatuur nog sneller oplopen en het draadje in de glaszekering 12,5 ampère zal breken. Met het breken van het draadje wordt de stroomkring onderbroken. De te hoge stroom wordt hierdoor uitgeschakeld en kan geen schadelijk effect meer hebben op het apparaat.

Glaszekeringhouder, hoe vind je hem?

Voordat je de glaszekering 12,5 ampère vervangt, is het belangrijk dat je nagaat waardoor het apparaat overbelast is geraakt. Doe je dit niet, dan zal een vervangende zekering meteen weer smelten. Heb je de overbelasting verholpen, dan wordt het tijd om de gesmolten zekering uit de zekeringhouder te verwijderen. Een zekeringhouder is gemakkelijk te herkennen. We bespreken de meest voorkomende types. De chassis zekeringhouder zit meestal aan de achterkant van een apparaat en is te herkennen aan een zwart dopje of een zwart klepje. Een zekeringhouder is ook te herkennen aan het opschrift “fuse”. Een andere veel gebruikte zekeringhouder is de inline of zwevende zekeringhouder. Dit type vind je terug in laagspanningscircuits, zoals auto’s, boten, caravans etc. Ze worden door een fabrikant gemonteerd in de voedingsdraad van een apparaat. Het openen van een zekeringhouder is simpel. Bij het chassistype draai je het uitstekende deel links om. Hierna komt het dopje los van de houder. De zekering zit in het dopje geklemd, waardoor deze eenvoudig te verwijderen is. Het inline type heeft twee uitvoeringen: de eerste draai je open, net als het chassistype. De tweede uitvoering klap je open, waarna de glaszekering 12,5 ampère zichtbaar wordt.

Glaszekering 12,5 ampère, hoe test je deze?

Heb je een glaszekering 12,5 ampère uit de zekeringhouder gehaald, dan is het een goed idee om de zekering te testen voordat je een nieuwe koopt. Het testen van een glaszekering 12,5 ampère kun je eenvoudig zelf doen. Hou de glaszekering 12,5 ampère tegen het licht en kijk of je het smeltdraadje kunt zien zitten. Zie je een onderbreking in het smeltdraadje, dan weet je dat de glaszekering 12,5 ampère gesmolten is en aan vervanging toe is. Ziet het smeltdraadje er onbeschadigd uit, dan is de glaszekering vrijwel zeker nog intact. Er is ook een tweede methode, waarmee je met 100% zekerheid kunt vaststellen of de glaszekering 12,5 ampère nog intact is. Dit is het opmeten van de glaszekering 12,5 ampère met een multimeter. Voor deze klus heb je een multimeter nodig met een weerstandsbereik. Iedere moderne digitale multimier heeft deze. Een goedkoop model is prima geschikt voor deze klus. Zet de multimeter in het laagste weerstandsbereik en hou de uiteinden van de meetpennen tegen elkaar aan. De nultimeter moet nu nul ohm aangeven. Op het moment dat de pennen geen contact maken, moet de meter weer oneindig aangeven. Druk de meetpennen voorzicht op de contactpunten van de zekering. Bij nul is de zekering intact. Bij oneindig is de glaszekering 12,5 ampère gesmolten.

Zekering vervangen

Heb je de glaszekering 12,5 ampère getest en zie je dat deze is gesmolten, dan is het tijd om deze te vervangen door een nieuwe zekering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de gesmolten glaszekering 12,5 ampère vervangt door een exemplaar met dezelfde specificaties. Dat houdt in dat alle waardes van de vervanger hetzelfde zijn. De nominale stroomwaarde van de zekering is de maximale stroom die een zekering kan voeren zonder te smelten. De waarde wordt geven in ampère afgekort met A. De zekering moet ook de juiste afmetingen hebben. De meest voorkomende afmetingen van glaszekering 12,5 ampère zijn 20 millimeter lang en 32 millimeter lang. Meet de lengte van de gesmolten glaszekering 12,5 ampère, zodat je weet welke maat je moet bestellen. De afschakeltijd van een glaszekering bepaald hoe snel een zekering op overbelasting reageert. De afschakeltijd wordt aangeven met een of twee letters. Deze letter of letters staan in een cirkeltje op de zekering aangeven. TT betekent een super langzame afschakeltijd. T (Timed) betekend traag. M (Medium) is de gemiddeld afschakeltijd. Deze letter wordt vaak weggelaten. F (Fast) is een snelle afschakeltijd. FF is een supersnelle afschakeltijd. Zorg dat je goed op de afschakeltijd let.

Vragen en advies

Heb je vragen over een glaszekering 12,5 ampère, heb je vragen over welke van onze glaszekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 12,5 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links