0,8 ampère glaszekeringen

Als je een glaszekering 0,8 ampère nader bekijkt, zie je dat deze eenvoudig is opgebouwd en maar uit enkele onderdelen bestaat. Het hoofdonderdeel van een glaszekering is het smeltdraadje. Dit draadje loopt van de ene kant naar de andere kant door het glazen buisje van de glaszekering. Dit smeltdraadje is nauwkeurig gefabriceerd. Van dit draadje is precies bekend hoeveel stroom er door het draadje kan lopen voordat het smelt. Voor elk type zekering is deze waarde verschillend. Deze waarde is de nominale stroom van de glaszekering en wordt op de glaszekering aangeven, op een van de metalen dopjes die de uiteinden van de het glazen buisje afschermen.

Opbouw van de glaszekering 0,8 ampère

Glaszekeringen 0,8 ampère worden succesvol gebruikt ter beveiliging van elektronica en elektrische apparaten. Op het moment dat een apparaat overbelast raakt, beschermt de glaszekering 0,8 ampère het apparaat tegen schade. Dit is voor de gebruiker even schrikken, want het apparaat werkt nadat de glaszekering is gesmolten niet meer. Gelukkig is een gesmolten glaszekering 0,8 ampère eenvoudig te vervangen door een nieuw exemplaar. De stroom wordt aangeven in ampère afgekort met de letter A of in milliampère afgekort met de letters mA. Een glaszekering 0,8 ampère kan ook aangeduid worden met 800 mA. Om een ampère om te rekenen in mA kun je de komma eenvoudig drie plaatsen verschuiven. De twee metalen buisjes die het glazen buisje afsluiten, hebben een aantal functies. Ze zorgen ervoor dat er geen stof of vuil in het buisje terecht kan komen. Stof of vuil zou de goede werking van het smeltdraadje kunnen verstoren. De twee uiteinden van het metalen draadje zijn verbonden met een van de metalen kapjes. De kapjes vormen dus ook de elektrische aansluitpunten van de glaszekering 0,8 ampère. De kapjes worden ook gebruikt om de waarde van de zekering aan te geven. Als je goed kijkt zie je de nominale stroom waarde op een van beide kapjes aangegeven.

Een gesmolten glaszekering vervangen

Als er een apparaat opgehouden is met werken kun je als eerste kijken of het apparaat beveiligd wordt door een glaszekering. Glaszekering verwijderen: je kunt hiervoor de gebruiksaanwijzing raadplegen, of je kunt zelf kijken of je op het apparaat een chassis zekeringhouder kunt ontdekken. Deze zekeringhouder is eenvoudig te herkennen aan een zwart dopje dat je los kunt draaien. Een andere eenvoudig te herkennen zekeringhouder is de inline zekeringhouder. Deze is eenvoudig te herkennen als een plastic verdikking in de aansluitdraden van het apparaat. Deze zekeringhouder is populair voor 12 volt apparaten die in auto’s, boten en caravans gebruikt worden. Het is ook mogelijk dat de glaszekering 0,8 ampère in het apparaat is ingebouwd. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing of zoek op internet hoe je te werk gaat om bij de zekeringhouder te komen. Hierna kun je kijken dan wel testen of de glaszekering 0,8 ampère gesmolten is. Om goed te kunnen beoordelen of een glaszekering 0,8 ampère wel of niet gesmolten, is het belangrijk om de zekering uit de houder te verwijderen. Er zijn twee manieren om te beoordelen of een glaszekering 0,8 ampère gesmolten en aan vervanging toe is. Haal altijd de zekering uit een apparaat voordat je deze gaat testen.

Glaszekering 0,8 ampère testen

Het is handig om eerst de optische methode te gebruiken. Bij de wat zwaardere zekeringen zoals een glaszekering 0,8 ampère is het vrij eenvoudig om te zien of het draadje in de glaszekering wel of niet gesmolten of onderbroken is. Zie je twee halve draadjes of helemaal geen draadje, maar een paar metalen bolletjes in het glazen buisje dan weet je zeker dat de zekering gesmolten is en aan vervanging toe is. Is het niet goed te zien of het draadje gesmolten is of heb je met een zandgevulde zekering te maken dan is er een tweede eenvoudige oplossing: het gebruik van een multimeter. Je kunt voor dit klusje iedere eenvoudige multimeter met een weerstandsbereik gebruiken. Je kunt de glaszekering 0,8 ampère eenvoudig testen door de ene meetpen tegen het ene metalen kapje te houden en de andere tegen het andere kapje. Geeft de meter geen verbinding of een hoge waarde aan, dan is de glaszekering 0,8 ampère stuk en aan vervanging toe. Geeft de meter een lage weerstandswaarde aan dan is de zekering nog in orde. Je kunt hem dan terugplaatsen in het apparaat en kijken of het apparaat nog andere glaszekeringen bevat en deze ook testen.

Vervangen van een glaszekering

Weet je zeker dat de glaszekering 0,8 ampère in een apparaat is gesmolten, dan wordt het tijd een nieuw exemplaar te bestellen. Gelukkig zijn glaszekeringen 0,8 ampère goedkoop. We leveren ze in verpakkingen van tien stuks zodat je altijd reserve exemplaren op voorraad hebt. Het is belangrijk om een glaszekering 0,8 ampère te kopen die gelijkwaardig is aan het exemplaar dat je vervangen wilt. Zorg ervoor dat de maat van de glaszekering 0,8 ampère klopt. Je kunt het oude exemplaar met bijvoorbeeld een liniaal of meetlint opmeten. Zorg dat de nominale waarde hetzelfde is. Vervang een gesmolten glaszekering 0,8 ampère altijd door een exemplaar van 0,8 A of 800mA. Zorg dat de afschakeltijd van de zekering hetzelfde is. De afschakeltijd wordt aangegeven met een of twee letters. TT staat voor super traag. T staat voor traag. M staat voor normaal. De M wordt ook vaak weggelaten. Staat er dus geen letter op je glaszekering 0,8 ampère, dan heb je met een normale zekering te maken. F staat voor snel en FF staat voor super snel. Voor de veiligheid van het apparaat is het belangrijk dat je een glaszekering 0,8 ampère alleen maar door een gelijkwaardig exemplaar vervangt. Met onze grote collectie glaszekeringen is het geen probleem om altijd de juiste vervanger te bestellen.

Vragen en advies

Weet je niet zeker welke glaszekering 0,8 ampère je nodig hebt, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een zekering te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Schroom niet, wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links