0,5 ampère glaszekeringen

Glaszekeringen 0,5 ampère worden gebruikt in de meest uiteenlopende situaties voor het beveiligen van elektrische en elektronische apparatuur. Vaak zijn glaszekeringen ingebouwd in een apparaat. Op deze manier beveiligen ze standaard een apparaat tegen interne fouten, overbelasting of foutief aansluiten. Het is ook mogelijk om met een extra glaszekering in de voedingskabel een apparaat extra te beschermen. Dit wordt vaak gedaan in 12 volt circuits in auto’s, boten en caravans. Je kunt hiervoor een zekeringpaneeltje installeren of een inline zekeringhouder gebruiken. We hebben diverse soorten glaszekering 0,5 ampère in ons assortiment.

Het nut van een glaszekering 0,5 ampère

Bij een interne fout of overbelasting gaat er meer dan de normale stroom door delen van het apparaat lopen. Deze te hoge stromen kunnen het apparaat beschadigen. Bij een hogere dan de nominale stroom wordt het smeltdraadje in de glaszekering zo heet dat het smelt en het stroomcircuit waar de zekering in opgenomen is verbreekt. In deze situaties zorgt een glaszekering voor een goede beveiliging. Het apparaat werkt weliswaar niet meer, maar de glaszekering zorgt ervoor dat het apparaat niet verder beschadigd of oververhit kan raken. Glaszekeringen zijn voor eenmalig gebruik. Is het smeltdraadje door overbelasting gesmolten, dan moet de glaszekering vervangen worden door een nieuw exemplaar. Je kunt vervangen eenvoudig zelf doen. Let er bij het vervangen op dat je een glaszekering 0,5 ampère vervangt door een exemplaar met dezelfde eigenschappen. Met name de nominale stroom (in dit geval 0,5 ampère) en de afschakeltijd van de glaszekering zijn belangrijk. Zorg er dus voor dat je een vervanger koopt waarbij deze twee waarden hetzelfde zijn als de zekering die je wilt vervangen. Het vervangen van een glaszekering 0,5 ampère is niet lastig. Standaard zitten glaszekeringen 0,5 ampère in een glaszekeringhouder zodat ze eenvoudig te vervangen zijn.

Vervangen van glaszekering 0,5 ampère

Bij het vervangen van een glaszekering 0,5 ampère staat veiligheid altijd voorop. Heeft een apparaat een netsnoer, haal dan altijd de stekker uit het stopcontact. Is het apparaat van batterijen of accu voorzien, haal deze dan uit het apparaat. Er zijn verschillende soorten zekeringhouders. De chassishouder kun je herkennen aan het zwarte dopje, dat meestal aan de achterkant van het apparaat zit. Draai je dit dopje los, dan kun je de glaszekering 0,5 ampère die in het dopje klemt, eenvoudig uit de houder trekken. Ook zijn er inline zekeringhouders, deze soort houder herken je aan de doorschijnende plastic verdikking in een van de aansluitdraden van een apparaat. De houders bestaan uit twee delen die met een kwartslag sluiting met elkaar verbonden zijn. Pak de beide uiteinden vast en druk ze tegen het interne veertje in iets naar elkaar toe. Draai nu beide delen een kwartslag ten opzichte van elkaar. Hierna kun je de delen uit elkaar trekken, waarna de glaszekering 0,5 ampère tevoorschijn komt. Kijk uit met metalen uiteinden van de draden in de houder, zorg dat ze niet tegen metalen delen aankomen. Dit kan korstsluiting in het voedingscircuit van bijvoorbeeld je auto, boot of caravan veroorzaken.

Herkennen van een gesmolten glaszekering

Een glaszekering 0,5 ampère is opgebouwd uit vier verschillende onderdelen. Het eerste is het glazen buisje. Aan de twee uiteinden van dit glazenbusje zitten twee metalen kapjes. Deze kapjes zorgen ervoor dat er geen vuil en stof in het buisje kan komen. Stof en vuil kunnen de goede werking van de glaszekering nadelig beïnvloeden. De twee metalen kapjes dienen ook als elektrische aansluitpunten van de zekering. Het belangrijkste onderdeel van de glaszekering is het smeltdraadje. Dit draadje is zo gemaakt dat de weerstand en de smelttemperatuur (van het metaal waar het draadje van gemaakt is) nauwkeurig bekend zijn. De stroom die door het draadje loopt, zorgt door de weerstand van het draadje voor warmteontwikkeling. Is de stroom kleiner of gelijk aan dan nominale stroom van de glaszekering 0,5 ampère dan blijft de temperatuur van het draadje onder het smeltpunt. Wordt de stroom hoger dan de nominale stroom van de zekering dan wordt het draadje warmer dan het smeltpunt van de zekering. Hierdoor zal het metaal vloeibaar worden, het draadje snoert in en breekt. de stroomkring waar het de glaszekering 0,5 ampère in opgenomen is daarmee verbroken. Is het draadje gesmolten dan moet je de glaszekering 0,5 ampère vervangen voor een nieuw exemplaar met dezelfde waarde.

Testen van glaszekering 0,5 ampère

Bij twijfel kun je een glaszekering 0,5 ampère ook testen met een multimeter. Elke eenvoudig multimeter met een weerstandsbereik is hiervoor geschikt. Zet de multimeter op het laagste weerstandsbereik en houdt de metalen meetpennen van de meter tegen elkaar aan. De meter moet nu een lage weerstandswaarde aangeven. Op het moment dat je de pennen weer van elkaar af haalt, moet de meter een hoge weerstandswaarde aangeven. Leg de glaszekering 0,5 ampère op een isolerende ondergrond, bijvoorbeeld een houten tafel en druk de meetpennen elk op een van de metalen kapjes van de zekering. Geeft de meter een lage weerstandswaarde aan dan is de glaszekering 0,5 ampère nog in orde. Geeft de meter een hoge weerstandswaarde aan dan moet de zekering vervangen worden door een exemplaar met dezelfde waarde. Glaszekeringen kunnen ook ingebouwd zijn in een apparaat. Of je die als gebruiker zelf eenvoudig kunt vervangen hangt van het apparaat af en hoe handig je bent. Hou er rekening mee dat als je een apparaat zelf open schroeft dit invloed kan hebben op de garantie. Zorg ervoor dat je veilig werkt, de stekker uit het stopcontact haalt en batterijen verwijdert.

Vragen en advies

Een glaszekering 0,5 ampère werkt eenvoudig en betrouwbaar. Bij normaal gebruik van een apparaat heb je er geen omkijken na en hoef je een glaszekering 0,5 ampère ook nooit te vervangen. Bij Glaszekering.nl hebben we een breed assortiment aan zekeringen. Ze zijn verpakt in setjes van 10, zodat je altijd enkele achter de hand hebt. Weet je niet zeker welke zekering je nodig hebt, heb je vragen over een glaszekering 0,5 ampère, heb je vragen over welke van onze zekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 0,5 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Wij helpen je graag.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links