0,16 ampère glaszekeringen

Bij het vervangen van een glaszekering 0,16 ampère is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze wordt vervangen door een gelijkwaardig exemplaar. Glaszekeringen worden in veel verschillende waardes en uitvoeringen geleverd. Het is daarom belangrijk om te weten wat de aanduidingen op een glaszekering betekenen. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat de aanduidingen inhouden. Daarna leggen we uit hoe een glaszekering werkt. Een glaszekering is speciaal gemaakt om op een effectieve manier elektrische en elektronische apparatuur te beschermen tegen overbelasting, tegen kortsluiting aan in- en uitgangen en tegen het verkeerd om aansluiten van de voeding.

Glaszekering 0,16 ampère

Een glaszekering 0,16 ampère bevat een smeltdraadje dat bij een te hoge belasting smelt en de stroomkring verbreekt. Hierdoor wordt het apparaat beschermd tegen verdere defecten. Een glaszekering 0,16 ampère is dus ideaal voor het voorkomen van dure reparaties. Omdat een glaszekering 0,16 ampère voor eenmalig gebruik is, dient deze - nadat ze door overbelasting zijn werk heeft gedaan - te worden vervangen door een nieuw exemplaar. Glaszekeringen zijn goedkope componenten die eenvoudig door de een reparateur of de gebruiker zelf te vervangen zijn voor een nieuw exemplaar. We leveren deze zekeringen van dezelfde waarde in verpakkingen van tien stuks. Op deze manier heb je altijd een aantal reservezekeringen voor het betreffende apparaat in voorraad. Let er bij het vervangen op dat je de glaszekering 0,16 ampère vervangt door een exemplaar met dezelfde waarde. Alleen bij het gebruik van glaszekeringen van dezelfde waarde is een apparaat goed beveiligd. Gebruik je toch een glaszekering van een andere waarde, dan loop je de kans dat een apparaat bij overbelasting of verkeerd aansluiten beschadigd wordt en je voor een dure reparatie komt te staan. Bestel daarom altijd glaszekeringen van de juiste waarde, ook al heb je andere waardes in huis liggen. Bestel vandaag en je hebt morgen de juiste glaszekering 0,16 ampère in huis.

Eigenschappen van een glaszekering 0,16 ampère

Ampère is de eenheid van stroom die door elektronische componenten loopt en wordt in de praktijk vaak afgekort met de letter A. In de elektronica worden vaak kleine stromen gebruikt en om gedoe met veel nullen achter de komma te voorkomen wordt vaak de aanduiding “milli” gebruikt. Milli betekent gedeeld door duizend. 0,16 ampère is dus gelijk aan 160 milliampère. Dit wordt vaak afgekort tot 160 mA. Het hart van een glaszekering 0,16 ampère is het smeltdraadje. Dit draadje is nauwkeurig gefabriceerd, zodat de weerstand en het smeltpunt van het metaal waar het draadje van gemaakt is bekend is. De stroom die door een glaszekering 0,16 ampère loopt produceert door de weerstand in het draadje warmte. Hoe meer stroom er door het draadje loopt hoe meer warmte er in het draadje wordt geproduceerd en hoe hoger de temperatuur van het draadje zal worden. Bereikt de temperatuur het smeltpunt van het metaal waar het draadje van gemaakt is, dan wordt het metaal vloeibaar. Het dunne smeltdraadje “snoert in” en breekt. Hierdoor wordt de stroomkring verbroken. Op het apparaat staat vrijwel altijd een aanduiding over welke glaszekering in het apparaat gebruikt wordt. Vervang een glaszekering 0,16 ampère alleen door een exemplaar met dezelfde eigenschappen.

Glaszekering aanduidingen

Een belangrijke aanduiding van een glaszekering is de nominale stroom. In dit geval is dat bij deze glaszekering 0,16 ampère of 160 mA. Dit is de maximale stroom waarbij het draadje in een glaszekering 0,16 ampère net niet smelt en de stroom in een circuit nooit zal onderbreken. Wordt de stroom tweemaal zo groot als de nominale stroom van de glaszekering (bij een glaszekering 0,16 ampère is dit 0,32 A) dan smelt het draadje van een normale zekering in circa 1 seconde en is het stroomcircuit verbroken. Er zijn zekeringen met verschillende uitschakeltijden. Welke uitschakeltijd geschikt is voor het apparaat wordt bepaald door de ontwerper van het apparaat. De uitschakeltijd wordt aangeven met een hoofdletter, die in een van de metalen kapjes van de glaszekering is gestanst. Deze letter staat meestal in een cirkel zodat ze gemakkelijk is terug te vinden. Raak niet in verwarring als je geen letter kunt terugvinden, je hebt dan te maken een standaard of normale afschakeltijd. Deze wordt soms met de letter M aangeduid en heeft de afschakeltijd van 1 seconde zoals in het voorbeeld hierboven. Vervang een glaszekering 0,16 ampère altijd door een exemplaar met dezelfde nominale stroom en dezelfde afschakeltijd. Hierdoor blijft een apparaat altijd optimaal beschermd.

Glaszekering 0,16 ampère afschakeltijden

Snelle zekeringen zijn gemerkt met de letter F (van het Engelse Fast). Bij een stroom die twee keer zo groot is als de nominale stroom schakelt een snelle glaszekering 0,16 ampère de stroom tien keer zo snel af. In ons voorbeeld schakelt deze zekering bij een stroom van 0,32 A in 0,1 seconde de stroomkring uit. Super snelle glaszekeringen zijn gemerkt met de letter’s FF. (twee maal Fast) deze schakelen nog eens circa tien keer zo snel af. Dus bij een stroom die twee keer zo groot is als de nominale stroom schakelen ze in circa 0,01 seconde het stroom circuit uit. Snelle en super snelle glaszekeringen worden gebruikt in gevoelige elektronica, die bij overbelasting zo snel mogelijk uitgeschakeld moet worden om beschadiging van dure componenten te voorkomen. Trage zekeringen zijn gemerkt met de letter T (van het Engelse Timed) Bij een stroom die twee maal de nominale stroom is, in ons voorbeeld 0,32 A, schakelen ze de stroomkring in circa tien seconden uit. Super trage glaszekeringen, worden aangeduid met de letter’s TT. Deze zekeringen schakelen nog eens circa tien keer trager af. Bij een tweemaal de nominale stroom schakelen ze dus na circa 100 seconde het stroomcircuit uit.

Vragen en advies

Heb je vragen over een glaszekering 0,16 ampère, heb je vragen over welke van onze glaszekeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een glaszekering 0,16 ampère te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links