0,05 ampère glaszekeringen

Een glaszekering met een nominale stroom van 0,05 ampère wordt gebruikt voor het beschermen van gevoelige elektronische schakelingen. Glaszekeringen kunnen gevoelige elektronica beveiligen tegen overbelasting, interne fouten en het verkeerd aansluiten van bijvoorbeeld de voeding. Zodra er een overbelasting optreedt (waardoor er een te hoge stroom door het circuit loopt) smelt het draadje in de zekering. Hierdoor wordt de stroom permanent onderbroken. Zodra een glaszekering van 0,05 ampère (ook wel aangeduid met 50 mA) is gesmolten, moet deze vervangen worden door een nieuw exemplaar. De zekering is dus voor eenmalig gebruik.

Wat is een glaszekering 0,05 ampère?

Een glaszekering 0,05 ampère is een zekering die je terugziet in elektronische apparaten. Deze zekering wordt gebruikt om elektronische circuits tegen overbelasting te beschermen. Zodra de stroom in het circuit waar deze glaszekering is opgenomen groter wordt dan 0,05 ampère, smelt het draadje van de zekering. Hierdoor wordt de stroomkring verbroken en het circuit buiten werking gesteld. Op deze manier worden elektronische schakelingen beveiligd tegen te zware belastingen waardoor schade aan het elektronische circuit kan ontstaan. Een glaszekering is ideaal om een apparaat te beschermen tegen interne fouten, overbelasten van uit- of ingangen en het verkeerd om aansluiten van adapter of batterijvoeding. Bij overbelasting smelt het draadje in de glaszekering waardoor dure reparaties voorkomen worden. Een glaszekering is voor eenmalig gebruik. Is het draadje eenmaal doorgesmolten, dan dient deze vervangen te worden door een nieuw exemplaar. Het grote voordeel van een glaszekering is dat ze door iedere handige doe het zelver gemakkelijk en snel te vervangen is. Glaszekeringen zijn ook goedkoop, wij leveren glaszekeringen 0,05 ampère in doosjes van 10 stuks. Op deze manier heb je altijd een aantal reserve exemplaren in voorraad. Zorg dat je een glaszekering 0,05 ampère vervangt door een exemplaar met dezelfde nominale stroom.

Hoe werkt een glaszekering 0,05 ampère?

De gebruikswaarde van een glaszekering wordt aangeven in ampère. Hiervoor wordt ook de letter A gebruikt. Dit is de nominale waarde van een glaszekering waarbij het smeltdraadje nog net niet doorsmelt. Bij kleine stroomwaardes zoals 0,05 A wordt deze waarde ook aangeduid in milliampère,. Hiervoor wordt ook de aanduiding mA gebruikt. Hierbij is 1 ampère gelijk aan 1000 mA. Een zekering met een nominale waarde van 0,05 ampère kan dus aangeduid worden met 50 mA. Een glaszekering 0,05 ampère bestaat uit verschillende onderdelen. Dit zijn het glazenbuisje, het smeltdraadje en twee metalen kapjes. Deze kapjes zorgen ervoor dat er geen stof en vuil in het glazenbuisje kan komen, iets dat de goede werking van de zekering kan verstoren. Het smeltdraadje dat door het glazenbuisje loopt, is aan de binnenkant met de metalen kapjes verbonden. Deze vormen hierdoor meteen de aansluitpunten van de glaszekering 0,05 ampère. Het smeltdraadje van de glaszekering is nauwkeurig gefabriceerd en heeft een nauwkeurig bepaalde weerstand en smeltpunt. Zodra de stroom die door het draadje loopt de nominale waarde van de glaszekering significant overschrijdt, wordt het draadje door de stroom die er doorheen loopt dusdanig warm, dat het draadje smelt en het elektrische circuit onderbreekt. Hierdoor wordt de stroom permanent onderbroken.

Glaszekering 0,05 ampère verwijderen

Bij normaal gebruik heeft een glaszekering een min of meer onbeperkte levensduur. Het vervangen van een glaszekering is alleen noodzakelijk als deze gesmolten is. Als een elektronisch apparaat stopt met werken is het een goede gewoonte om eerst te kijken of het apparaat een glaszekering bevat en deze te controleren. Hiervoor kun je het beste de glaszekering uit het apparaat verwijderen. Veiligheid staat voorop bij het vervangen van een zekering. De zekering kan netspanning voeren, dus trek eerst de stekker uit het stopcontact. Werkt het apparaat op batterijen, haal dan alle batterijen uit het apparaat. Glaszekeringen kunnen in verschillende houders zitten. De simpelste en daardoor veel toegepaste houder is de printplaat zekeringhouder. Gebruik bij verwijderen van een glaszekering uit een printplaat zekeringhouder geen tang. Deze kan door de knijpkracht het glazenbuisje eenvoudig laten barsten, waardoor je met een hoop kleine en scherpe glasscherfjes zit. Het handigste is om de glaszekering 0,05 ampère met een brede schroevendraaier uit de houder te wippen. Bij een chassishouder of een draadhouder hoef je alleen maar de houder open de draaien en de zekering komt tevoorschijn. Om er zeker van te zijn dat een glaszekering 0,05 ampère gesmolten is meet je hem door met een multimeter.

Testen en vervangen van een glaszekering 0,05 ampère

Zodra je de glaszekering 0,05 ampère verwijderd hebt, kun je kijken of het smeltdraadje wel of niet gesmolten is. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt visueel inspecteren of het draadje nog aanwezig is in het buisje van de glaszekering 0,05 ampère. Zie je alleen nog een paar metalen bolletjes dan is het draadje gesmolten. Zie je het draadje nog ononderbroken door het glazenbuisje lopen, dan is de glaszekering 0,05 ampère waarschijnlijk nog intact. Helaas is de laatste methode niet 100% waterdicht. Het draadje kan bij een van de kapjes gesmolten of losgeraakt zijn en daar geen contact meer maken. De beste manier om een glaszekering 0,05 ampère te testen is door deze met een multimeter door te meten. Zet hiervoor de multimeter op laag weerstandsbereik. Een glaszekering die nog goed is zal een lage weerstand hebben. Een defecte zekering zal een oneindige weerstand hebben. Vervang een defecte glaszekering 0,05 ampère alleen maar voor een zekering met dezelfde nominale stroom. Gebruik je een glaszekering met een hogere nominale stroom, dan kan het apparaat defect raken zonder dat de zekering doorsmelt. Gebruik ook altijd een zekering met dezelfde klasse afschakeltijd. Deze wordt aangegeven met een letter. T voor traag, F voor fast of snel. M (of geen letter) staat voor medium.

Vragen en advies

Wij verkopen glaszekeringen van 0,05 ampère in verpakkingen van 10 stuks. Heb je vragen over een glaszekering 0,05 ampère, heb je vragen over welke van onze glaszekeringen 0,05 ampère te kiezen of wens je een meer technische vraag over glaszekeringen te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links